Mikskaar

[image]

[image] [image] [image]

Kompanija Mikskaar osnovana je 1994. godine. Ima 12 tresetnih iskopina, oko 1000 ha površine, max 500000 m3/a , 3 mašine za pakovanje: Kolga-Jaani, Tollari, Sudiste.Zaposleno je 12 kancelarijskih službenika, i oko 90 radnika na iskopinama i na pakovanju. Mikskaar supstrati se izvoze u oko 40 zemalja širom sveta.

[image]

Svakodnevno se vrši kontrola proizvodnje po EN sistemu. Sav treset prolazi kroz uobičajenu laboratorijsku kontrolu. Na pakovanjima stoji RAL oznaka kvaliteta.

 

Hobi program

Hobi program uključuje supstrate koji su spremni za upotrebu u domaćinstvima

Mikskaar Potting Mix je univerzalni supstrat za sadnju.

[image]

 

Za biljke sa specijalnim potrebama imamo sledeće mešavine
Mikskaar Potting Mix for Rhododendrons & other Acidophiles
Mikskaar Potting Mix for Pelargonium, Geranium & Container Plants
Mikskaar Cactus & Succulent Mix

[image] [image] [image]

Mikskaar Rhododendron Mix gotov supstrat baziran na tresetu, usitnjen, obogaćen djubrivima i krečom kako bi se pH vrednost podesila za upotrebu kod acidofilnih biljaka. Rhododendron Mix se koristi za sadnju rododendrona i erika. Obavezno ih saditi u uslovima polusenke i zaštićene od udara jakih vetrova.

Za sadnju u saksijama i žardinjerama, izabrati saksije koje su 2cm šire u prečniku od širine korenovog sistema. Pre sadnje biljke dobro natopiti vodom, a zatim ispuniti prostor oko korenovog sistema supstratom Rhododendron Mix.

Za sadnju u spoljnim uslovima, pripremiti sadnu jamu, prekriti dno gotovim supstratom Rhododendron Mix, staviti biljku i prostor oko korena ispuniti supstratom. Sloj supstrata oko biljke trebalo bi da bude oko 25-30cm. Tokom sezone može se dodati Rhododendron Mix oko biljke kako bi se održala kiselost i kako bi se poboljšala aeracija u zoni korena. Upamtite da je neophodno pravilno djubriti biljke u zavisnosti od njihovih potreba i pravilno ih zalivati opet u zavisnosti od klimatskih uslova i potreba biljaka za vodom.

Upotpunjen pravilnim navodnjavanjem i količinom svetlosti – Mikskaar Potting supstrat omogućava Vašim biljkama izuzetan porast.

Tehničke karakteristike:
 • pH : 4.2-5.0
 • Salt content (g/l) : 0.4-1.0
 • N (mg/l) : 50-150
 • P2 O5 (mg/l) : 180-300
 • K2 O (mg/l) : 180-300

 

Mikskaar Geranium Mix supstrat namenjen sadnji graniuma, pelargoniuma i uopšte za sadnju kontejnerskih biljaka. To je gotov supstrat, spreman za upotrebu, usitnjen, obogaćen djubrivima i krečom. Napravljen je od prirodnog treseta, koji se u proizvodnji i gajenju cveća nezamenljiv. Obogaćen je makro i mikro elementima koji su neophodni za uspešan rast biljaka, kao i ovlaživačem koji omogućava održavanje vlažnosti supstrata.

Za sadnju u saksijama i žardinjerama, treba izabrati saksije koje su 2cm šire u prečniku od korenovog sistema, nakvasiti biljke pre sadnje, a zatim supstratom ispuniti prazan prostor. Geranium Mix se uspešno koristi i za sadnju biljaka na otvorenom prostoru: najpre pripremiti sadnu jamu, dno prekriti supstratom, staviti biljku i zatim rupu ispuniti supstratom Geranium Mix.

3-4 nedelje nakon sadnje možete početi sa prihranom biljaka. Navodnjavajte u zavisnosti od klimatskih uslova i potreba biljaka za vodom.

Upotpunjen pravilnom prihranom i navodnjavanjem – Mikskaar Potting supstrat omogućava Vašim biljkama izvanredan porast.

Tehničke karakteristike:
 • pH : 5.5-6.0
 • Salt content (g/l): 1-2
 • N (mg/l) : 110-270
 • P2 O5 (mg/l) : 130-300
 • K2 O (mg/l) : 150-350

 

Mikskaar Cactus Mix gotov supstrat namenjen sadnji kaktusa i sukulenti, spreman za upotrebu. Mešavina sadrži sve neophodne hranljive materije potrebne za rast i razvoj biljaka. Visok sadržaj mineralnih materija poboljšava drenažu i samim tim poboljšava usvajanje hranljivih materija i dobar razvoj korenovog sistema. Dodat je kreč u količini koja je uskladjena sa potrebama katusa i sukulentnih biljaka. Dodat je i agens za vlaženje koji obezbedjuje dovoljno vlage u zoni korenovog sistema, tako da je zalivanje max smanjeno ili skroz izbačeno. Organski deo satavljen je isključivo od treseta za koji ne postoji zamena i čije posebne fizičke i hemijske karakteristike omogućavaju biljkama izuzetan porast.

Prilikom sadnje, na dno saksije ili žardinjere dodati neku drenažu (šljunak…), prekriti ga sustratom Cactus Mix, staviti biljku i prazan prostor ispuniti supstratom Cactus Mix. Nemojte zaboraviti da je neophodno biljke pravovremeno presadjivati. Tokom godine pravilno prihranjivati biljke u skladu sa njihovim potrebama. Navodnjavati u skladu sa potrebama biljaka a u letnjem periodu biljke zaštititi od stalnih i čestih kiša. U zatvorenim uslovima biljke obavezno staviti tako da budu konstantno izložene suncu.

Uz pravovremenu prihranu i pravilno zalivanje – Mikskaar Potting supstrat omogućava Vašim biljkama izuzetan porast.

Tehničke karakteristike:
 • pH : 6.2-6.5
 • Salt content (g/l) : 0.4-1.0
 • N (mg/l) : 40-100
 • P2 O5 (mg/l) : 45-105
 • K2 O (mg/l) : 50-120